jueves, 19 de julio de 2012

La insensatesa quotidiana

Columna publicada al diari El Punt/Avui el 19 de juliol

No sé si a vosaltres us passa, però, jo fa uns mesos que pense que les coses no poden ser tan difícils de solucionar. Em sembla que, per alguna raó que no acabe de veure clara, el govern Rajoy té ganes de marejar-nos i de fer-nos perdre el temps amb martingales. Ara, després de no sé quantes peticions, el PP demana ara que compareguen en el Congrés per donar explicacions els presumptes culpables d'aquesta ruïna de país. I a mi, què! Jo no vull explicacions de res. Sóc una dona senzilla i, segurament, no les entendré o a meitat del discurs, desconnectaré i em posaré a pensar en altres coses. Jo directament vull que paguen: qui haja robat, doncs que torne els diners i qui haja fet una gestió incompetent, que siga jutjat. I que el temps que han de perdre els polítics a escoltar excuses de mal pagador, el dediquen a buscar solucions efectives per a reflotar l'economia.

Tanmateix, em sembla a mi que estem governats per uns inútils avesats a prendre mesures insensates que no portaran enlloc. Són mesures —això sí— molt populistes i molt efectives per a manipular un sector de la població ignorant i pobre de ment i d'esperit. En aquest sentit, tots hem vist que cada vegada que hi ha una mala notícia econòmica per al país, la següent notícia és que el govern Rajoy pega una destralada als funcionaris. Aquesta és una mesura covarda i populista fonamentada en la cultura d'odi i enveja al funcionariat que hi ha en aquesta societat, acostumada a repetir fins a la sacietat que els funcionaris són uns ganduls que no fan més que parasitar. (Funcionari pot ser qualsevol, ja ho he dit en més d'una ocasió: només cal esforç, tenacitat, un cert nivell cultural i voluntat d'aguantar la pressió d'una oposició...). Perjudicar el funcionariat és la manera que té el PP de callar les veus dels borregos. Si més no, de retardar-ne una mica el bel.

Una altra mesura populista que no té cap ni peus és la de la reducció de la quantitat de polítics. Fa setmanes que veig córrer (els que ens governen també ho veuen, naturalment) per les xarxes socials comparacions de la quantitat de polítics que hi ha en altres països com, per exemple, Alemanya. Ara, el PP fa cas del clam del poble i anuncien que reduiran el nombre de polítics com a mesura d'estalvi. Quina idiotesa! Reduiran, per exemple, el 30% de regidors... Però si molts regidors no cobren una dedicació exclusiva! On hi ha l'estalvi? Quins criteris aplicaran per a fer aquesta reducció, perquè, potser en aquest país tenim més polítics que en altres perquè tenim una societat molt diversa i tots, tots, tots, volem estar representats en els òrgans de govern. La reducció de polítics, ja us ho dic, serà un gran perjudici per a les minories.

I no us penseu que, liquidada la representativitat de partits minoritaris, les minories tindrem cap suport: Rubalcaba ens ho ha dit clar: “El PSOE estará al lado de la mayoría.” Ja ens podem anar buscant la vida els immigrants, els dependents, els que tenim llengües i cultures diferents... Per favor! És que no hi ha cap polític amb una mica de seny capaç d'oferir unes mesures clares, ben meditades i efectives i un programa electoral viable? No hi ha cap polític amb la valentia suficient d'enviar Europa a cagar, almenys de moment? Clar, que sempre hi ha la possibilitat d'enviar Espanya a cagar...