martes, 22 de junio de 2010

L'Orde 47/2010 de 28 de maig de 2010: les dones a criar.

(Columna publicada al diari "El Punt" dimarts 22 de juny)

Supose que ja us he dit més d'una ocasió que part del meu treball consisteix a gestionar paperassa. En les últimes setmanes (ho deveu haver notat pel silenci...) he estat immersa en un mar de papers als qual havia de donar eixida. Tan immersa que, havent treballat més temps del que em corresponia, m'he vist «obligada» a agafar dies lliures. Com que podia triar les jornades que m'anaren bé, he mirat de buscar-ne unes en què tinguera alguna cosa important a fer (perquè demanar dies lliures per a no fer res, em feia mala consciència): matricular els meus fills al menjador del col·legi.

La vida, de vegades té aquestes coses tan idiotes: descanse d'una paperassa per naufragar i ofegar-me en la paperassa que em demana l'administració perquè els meus fills puguen ser atesos al menjador escolar. Papers que, per cert, l'administració ja té perquè me'ls demana tots els anys i perquè, de fet, en alguns casos, és l'administració mateixa qui me'ls proporciona.

Jo, complidora i disciplinada com sóc, comence a fotocopiar llibres de família, a sol·licitar certificats d'empresa, a redactar declaracions jurades, a demanar als respectius pares de les meues criatures que facen el favor de proporcionar-me la documentació que els demane, a recollir-la... I entre viatget i viatget de finestreta en finestreta, se m'ocorre llegir-me l'Orde 47/2010 de 28 de maig de la Conselleria d'Educació per la qual es regula el servei de menjador dels centres educatius no universitaris de titularitat de la Generalitat. I què m'hi trobe? Doncs que l'apartat C del punt 4, que regeix els criteris d'admissió, no té desperdici: podrà gaudir del servei de menjador «l'alumnat els dos progenitors del qual treballen.» Sembla lògic, no?

Tanmateix, això em fa plantejar-me un parell de coses. Per una banda, en un moment econòmic en què molta gent a anat a parar a l'atur, l'apartat C del punt 4, suposarà a partir d'ara que si ets dona i estàs aturada ja no podràs buscar treball perquè hauràs d'anar a buscar el teu fill al col·legi, donar-li a dinar i tornar-lo a dur a escola?

Per una altra banda, si ets una dona relativament jove, acadèmicament preparada, que has aturat la teua carrera professional per tindre cura dels primers tres anys del teu fill i ara que el tens escolaritzat vols reprendre la teua activitat laboral, ja no podràs fer-ho perquè també has de donar a dinar el teu fill?

Sabeu? L'Orde 4/2010 de 28 de maig resa en les primeres línies: «la societat valenciana reclama cada vegada més l'esforç de les administracions públiques per a facilitar l'accés a l'educació i que s'establisquen mesures que afavorisquen la conciliació de la vida laboral amb la familiar, de manera que es facilite la incorporació d'hòmens i dones al món del treball en igualtat de condicions». Martingales! Les dones a criar! Això és el que, en el fons vol dir l'Orde.